marți, 22 aprilie 2008

Rezolvare Varianta 41 Limba română Subiectul I


1 tanjea - stagna , exista.
cumplit - grozav
2 motive prozodice [ ritm, masura ]
, cratima marcheaza elidarea vocalei "i".In plan prozodic pastreaza ritmul si masura versului
evitarea hiatului.
3 coca-cola este floarea bauturilor racoritoare.
4 "rotea-n vazduh.."
"campie legendara.."
5 conditia poetului in univers,
motivul naturii, mortii, creatiei..
6 "durerea-l bantuia ca o fanfara" - comparatie ce ilustreaza profunzimea si persistenta sentimentului de durere care bantuie sufletul eului liric.
7. ultimele 5 versuri ale poeziei constituie o imagine posomorata a naturi care se contopeste cu trairile si sentimentele eului liric " regele pescar mereu bolnav.. " Personificarea "padurile-schelete care tipa" simbolizeaza durerea poetului care se vede dezarmat in fata mortii. "vazduhul tras prin tina ca un sclav" reliefeaza starea de melancolie a poetului care este silit sa infrunte greutatiile vietii. Urmatoarele 2 versuri ilustreaza sentimentul de regret al eului liric care vede trecerea in nefiinta ca un esec total.
8.
Putem scrie dupa ce stim de unde pleaca poezia (am gasit pe net) "Cunoşti povestea lui Parsifal şi mitul Regelui Pescar care zăcea în palatul lui, într-un timp indefinit, şi toate în jurul lui se ruinaseră şi toţi ducii, toţi cavalerii care veneau de departe să-l viziteze, încercau să-l scoată din apatie şi nu puteau… Am avut aici rolul lui Parsifal, flăcăul dintr-o bucată, care conform părerii lui Mircea Eliade, dintr-un eseu publicat prin anii 30/XX, mergând şi el la palat, ar fi spart ghinionul, şi apatia generală, punându-i reglui pescar “întrebarea justă.” Era în legătură cu Marele Graal, potirul care stătea la vedere sub ochii lor, dar nimeni nu întreba ce conţinea el…Şi deodată totul în jur a început să se reanime şi vesela viaţă din nou a cuprins viaţa palatului iar Regele Pescar însuşi reveni la viaţă şi la har."
9.In poezia data este prezenta descrierea deoarece aceasta surprinde elemente ale naturii:"apele","padurile","vazduhul",redate prin imagini artistice sugestive. Frecventa grupului nominal

Niciun comentariu: